Καρδαμύλη - Η μοναδική

…η ομηρική

Πανέμορφη, με μεγάλη ποικιλία τοπίων και αυστηρά παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Την εποπτεύει η παλιά πόλη με τις καλοδιατηρημένες , οχυρωμένες πυργοκατοικίες και την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η καμπάνα του οποίου είναι λάφυρο πειρατών.

Η μοναδική για το αρχιτεκτονικό της στυλ και τον θαυμάσιο μεσογειακό της κήπο κατοικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στον όρμο Καλαμίτσι ,αφήνει έκπληκτο τον επισκέπτη. Γραφικά λιμανάκια , παραλίες ,λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακοί ξενώνες, ελιές, λυγαριές και δάφνες συνθέτουν το σκηνικό.

Το πανέμορφο νησάκι η Μερόπη μπροστά στο παλιό τελωνείο και την βάρδια, με τα κατάλοιπα του τοίχους που άφησαν οι Ενετοί, είναι ένα επί πλέον κόσμημα της Καρδαμύλης. Ταβέρνες οικογενειακές, μπαράκια πάνω στο κύμα και μαγαζάκια λαϊκής τέχνης έλκουν τον επισκέπτη.

Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την Καρδαμύλη είναι από τον Όμηρο ,που την αναφέρει σαν μια από τις πόλεις που θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα ο Αγαμέμνονας.

Η μυθολογία λέει πως εδώ βγήκαν οι Νηρηίδες να θαυμάσουν τον γιο του Αχιλλέα τον Πύρο που πέρασε από εδώ για να πάει στην Σπάρτη να παντρευτεί την κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, την Ερμιόνη.

Κατά την επανάσταση του έθνους ,στην Παλιά Καρδαμύλη ,στον Πύργο του Μούρτζινου, φιλοξενήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον Ιανουάριο του 1821 προερχόμενος από την Ζάκυνθο και προετοίμασε το κλίμα του ξεσηκωμού.

Την 21η Μαρτίου έφθασαν από την Αρεόπολη και οι Μεσομανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και ενωμένοι ελευθέρωσαν την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου.

Περισσότερα

Χωριά

Αγ. Νικόλαος
greatway - 13 Φεβρουάριος 2020

Χωριά

Καλύβες
greatway - 13 Φεβρουάριος 2020

Χωριά

Άγιος Νίκων
greatway - 13 Φεβρουάριος 2020