Ανακαλύψτε τη Μεσσηνιακή Μάνη

Ο Δήμος Λεύκτρου βρίσκεται επάνω στο μεσαίο ακρωτήριο της Πελοποννήσου ,είναι τμήμα της Μεσσηνιακής Μάνης και αποτελείται από 19 Δ. Διαμερίσματα με πρωτεύουσα την Καρδαμύλη και έχει πληθυσμό 6000 κατοίκους.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής ,η ιστορία της, η παράδοσή της ,η αγωνιστικότητα και η ανδρεία που χαρακτήρισε τους ανθρώπους της στις δύσκολες περιπέτειες του Έθνους μας ανά τους αιώνες ,την βάζουν δίπλα στις άλλες περιοχές σύμβολα της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ήπειρος, η Μακεδονία και οι λοιπές περιοχές της πατρίδας μας.
Οι κύριες παραλίες του Δήμου κατάλληλες για κολύμπι ,αμμώδεις με πεντακάθαρα νερά είναι , τα Ριτσά ,το Καλαμίτσι, ο Φονέας, τα Καμίνια, η Καλόγρια, η Στούπα, και ο Πλατύς Αμμος ή Πανταζή.

Υπάρχουν αρκετά ακόμα σημεία λίγο δυσπρόσιτα για τους μοναχικούς επισκέπτες. Ο επισκέπτης ξαφνιάζεται ευχάριστα και εντυπωσιάζεται από την γρήγορη εναλλαγή των τοπίων της περιοχής.

Περιοχή

Απόκρημνα βράχια, σπηλιές και φαράγγια, δένουν με τον ελαιώνα, τις γραφικές παραλίες, τα λιμανάκια, τα νησάκια και τις γλυφάδες.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα δίνουν στην περιοχή το κάστρο της Στούπας, τα ορυχεία του Καζαντζάκη στη Πραστοβά, τα πυργόσπιτα της παλιάς Καρδαμύλης, το νησάκι της Καρδαμύλης, τα καλντερίμια , οι παρόδιες κρήνες, τα γεφύρια και οι βυζαντινές εκκλησίες που είναι διάσπαρτες στα χωριά.

Χρώματα και αρώματα από ποικίλα αγριολούλουδα και βότανα υποδέχονται τον επισκέπτη όλες τις εποχές.

Το κλίμα της περιοχής είναι ζεστό μεσογειακό με ήπιο Χειμώνα και μεγάλη ηλιοφάνεια. Προσφέρεται για όλο τον χρόνο σαν τουριστικός προορισμός.

Ιστορία

Η πρώτη ιστορική αναφορά για την περιοχή γίνεται από τον Όμηρο που αναφέρει την Καρδαμύλη ως μια από τις πόλεις που θα έδινε για προίκα στον Αχιλλέα ο Αγαμέμνονας.

Στον ίδιο χώρο κατά την μυθολογία, βγήκαν οι Νηριίδες για να καμαρώσουν τον Πύρρο τον γιο του Αχιλλέα που πέρασε από εκεί πηγαίνοντας στην Σπάρτη για να νυμφευθεί την Ερμιόνη.

Ο Παυσανίας κατά την διέλευσή του από τη περιοχή ,αναφέρει ότι στο Κάστρο του Λεύκτρου είδε άγαλμα του Ασκληπιού και της Ινούς καθώς και της Κασσάνδρας, ξόανο του Απόλλωνα, άγαλμα του Ιθωμάτα Δία και ιερό της Αθηνάς με το άγαλμα της. Επίσης,αναφέρει ότι στην νησίδα Πέφνο (Άγιο Δημήτριο) που φέρεται ως γενέτειρα των Διοσκούρων, είδε τα αγάλματα τους.

Στα Βυζαντινά χρόνια η περιοχή βρέθηκε υπό το Δεσποτάτο του Μυστρά και μετέπειτα πρωτοστάτησε στην κήρυξη της επανάστασης για την ελευθέρωση της πατρίδας.

Συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου 1821 ,έφθασε στην Καρδαμύλη ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τα παλληκάρια του ,έχοντας δώσει όρκο ιερό στην Αρεόπολη για την έναρξη του αγώνα και ένωσε τις δυνάμεις του με τον Κολοκοτρώνη ,τον Μούρτζινο και τους εμπειροπόλεμους Μανιάτες.

Μπήκαν στην Καλαμάτα 23 Μαρτίου την ελευθέρωσαν και συνέχισαν τον αγώνα για την ανάσταση του γένους.

Τοπικά προϊόντα

Παστά και λουκάνικα μοναδικά για την γεύση και την ποιότητά τους καπνισμένα με φασκόμηλο, θα βρείτε στα είδη διατροφής.

Εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και ελιές. Κάπαρη, ρίγανη, θυμάρι, μέντα ,τσάι Ταϋγέτου μοναδικό στο είδος του και αλάτι θαλασσινό από την Τραχήλα, αξίζουν να τα αναζητήσετε.

Επίσης, θαυμάσιο μέλι, δίπλες, λαλάγγια , λαδοκούλουρα ,τραχανά και χυλοπίτες

Εκδηλώσεις

Κάθε χρόνο ο Δήμος ανακοινώνει πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων με έντυπα. Πρόκειται για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής, λαϊκά δρώμενα κλπ.

Πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού ανακοινώνεται και από το ιδιωτικό θέατρο «Κώστας Καζάκος». Σύντομα θα λειτουργήσει το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου καθώς και το ανοιχτό θέατρο 2000 θέσεων.

Στην περιοχή πραγματοποιούνται πλήθος παραδοσιακών πανηγυριών με άφθονο κέφι, χορό,κρασί και ψητό γουρουνόπουλο, αυθεντικά στοιχεία του παραδοσιακού ελληνικού γλεντιού!

Κάθε καινούρια εκδήλωση θα ανακοινώνεται έγκαιρα στη σελίδα μας…

Διαδρομές

– Πεζοπορία

Περπατήστε στα Βυζαντινά, Φράγκικα και Μανιάτικα Κάστρα, στα καλντερίμια των παραδοσιακών οικισμών και στα φαράγγια του Ταϋγέτου. Παρατηρήστε τη φύση που λόγω των πολλών ενδημικών φυτών χαρακτηρίζεται “Βοτανικός Παράδεισος”. Ανακαλύψτε βυζαντινά εκκλησάκια, πέτρινα γεφύρια και βρύσες, νερόμυλους και ελαιοτριβεία. Αφεθείτε στο χάδι του ήλιου κατά το ηλιοβασίλεμα στο Ταίναρο, στο Λιμένι, στη Καρδαμύλη.

– Οδικώς

Η εξερεύνηση των Μανιάτικων χωριών οδικώς δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Η ομορφιά του άγριου τοπίου σε συνδυασμό με την παραδοσιακή Μανιάτικη αρχιτεκτονική, οι μαγευτικοί κολπίσκοι με τα καταπράσινα νερά και η φιλοξενία των ντόπιων συνθέτουν ενα ειδυλλιακό σκηνικό για εξορμήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.